Kirjaudu sisään
My logo

Ajankohtaista

Yhdistys mediassa

Kilpirauhaskentän tapahtumia

Yhdistyksen tapahtumiaKilpirauhaskentän tapahtumia

Lääkäriltä vietiin taas oikeudet

Surullisia terveisiä kilpirauhasrintamalta. 
Lääkäri Leena Furubacka (esiintyi muu muassa YLE femmalla 2.2. esitetyssä kilpirauhasta koskevassa ohjelmassa) on kirjoittanut omasta tilanteestaan seuraavan kirjoituksen, jonka julkaisemiseen myös KILPOn sivuilla hän on antanut luvan.

Nyt on sitten tapahtunut se, mitä pelkäsimme, vaikka emme oikein uskoneetkaan siihen, Suomi kun kutsuu itseään kuitenkin oikeusvaltioksi. Se, että viranomainen jokseenkin mielivaltaisesti voi rajoittaa oikeuksiani tehdä omaa työtäni.

Tästä hetkestä alkaen en Valviran mukaan saa kirjoittaa lääkkeitä kilpirauhassairauksiin. Ja tämä ilman että yhdellekään potilaalle olisi aiheutunut haittaa tai että joku potilas ylipäätään olisi valittanut. Päinvastoin, päivittäin saamme kiitosta siitä että potilaat omien sanojensa mukaan ovat saaneet elämänsä takaisin vuosien jälkeen. Nyt on matto vedetty jalkojemme alta, ja ennen kaikkea potilaiden, jotka eivät nyt äkkiä saakaan lääkitystään uusittua. Ja muistettava on, että puhumme nyt laillisista lääkkeistä, joita on saatavissa Suomessa ja jotka Fimea on hyväksynyt. Emme liioin puhu "yhden asian lääkäristä", vaan hoito on yksi monien joukossa.

Pidämme itseämme sen verran pitkälle kehittyneinä, että olisimme tietoisia ja kykenisimme myöntämään, jos virheitä olisi tapahtunut. Tästä ei ole nyt kyse, vaan viranomaisen vallankäytöstä. Herää kysymys miksi, kuka ohjaa ja ketä? Miksi lääkäriä ei rangaista, jos hän kieltäytyy auttamasta potilasta, mitä myös tapahtuu koko ajan tavalla tai toisella, mutta kylläkin kun potilaat tulevat autetuiksi? Missä on logiikka?

Jokainen tietää, miten käy, kun viranomainen tekee päätöksen: vie ikuisuuden ennen kuin päätös mahdollisesti voidaan kumota.

Oikeuslaitoksemme ei ole tunnettu nopeudestaan. Se tarkoittaa, että vuosia elämästämme kuluu valitusten kirjoittamisessa, huolessa potilaiden selviytymisestä ja toki myös omasta jaksamisesta. Tätäkö tapahtuu tämän päivän Suomessa? Kun kyse on rikoksista, tuomiota ei langeteta ennen oikeusprosessia. Valvira on sikäli erikoinen viranomainen, että siellä periaatteessa riittää valikoitujen erikoislääkärien mielipide toisen ihmisen rankaisemiseen, ja tämä ”tuomio” astuu voimaan sitten välittömästi. Menettelytapa on ymmärrettävä, jos jonkun elämä tai terveys olisi välittömässä vaarassa lääkärin toiminnan vuoksi, mutta että sama koskee kaikkia asioita on merkillistä.

Lisäksi pitää muistaa, että kyse on myös rahasta. Tällaisena aikana, kun säästöjä vaaditaan niiltäkin, joilla ei juuri mitään ole, Valviralla on varaa verovarojen käyttöön tällä tavalla. Rahaa on yllättäen rajattomasti. Tutkiva journalistiikka olisi nyt kullanarvoista. Ja riittävän syvälle uskaltautuvana.